Telefon
WhatsApp
ERDEK'TE 'DENİZ EKOSİSTEMİ VE MİDYE ÇİFTLİĞİ' KONULU TOPLANTI
Erdek'te Güney Marmara Adalar Platformu tarafından 'Deniz Ekosistemi ve Midye Çiftliği' konulu toplantı düzenlendi.
Bugün Duru's Garden Cafe'de saat 13.00'te Güney Marmara Adalar Platformu (GÜMAP) tarafından 'Deniz Ekosistemi ve Midye Çiftliği' konulu toplantı düzenlendi. 
Toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. İlk konuşmayı yapan AGRİDA Tarım ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Kaya, gelen konuşmacı ve katılımcılara teşekkür etti. Açılış konuşmasını ise GÜMAP adına Ceyhun Sargın yaptı. Sargın, "Adalarımızın küresel sorunlarıyla ilgili birlikte bir şeyler yapabilmek amacıyla bu sene Güney Marmara'daki birkaç derneğin birleşimiyle Marmara, Avşa, Paşalimanı ve Ekinlik Adaları'nın katılımıyla platformu kurduk. İlerleyen günlerde Güney Marmara adaları ve Kapıdağ Yarımadası'nda kurulmuş olan dernklerin aynı amaca hizmet eden ortak paydada birleşerek yolumuza devam edeceğiz." dedi. 
 
Ardından konuşma yapan Erdek Muhtarlar Derneği Başkanı Semra Baycan, "Erdek bizi ilk olarak balıkçılık ve turizm olarak ilgilendiriyor. Biz midye çiftliklerine buradaki balıkçı ve turizmci arkadaşlarımızı düşünerek itiraz ediyoruz. Midye çiftlikleri ekonomik getiri ve istihdam olarak kurulsun. Ancak bölge halkımıza bir istihdam sağlamıyor. Mide çiftliklerinin kurulması istenen Kadınlar Plajı'nda birçok işletme ve kazanç sağlayan vatandaşımız var. Bu pljlardan ilk olarak yerel halk yararlanmalıdır." dedi. 
 
İlk sunumu yapan İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Turgay Durmuş, 'Marmara Denizi'nin Kirlilik Yükü ve Midye Çiftliklerinin Potansiyel Etkisi' konulu sunumunu yaptı. Marmara Denizi'nin kirlilik dolayısıyla alarm verdiğini belirten Durmuş, müsilaj ile birlikte kirliliğin büyük kısmının denize bırakılan atıklardan oluştuğunu söyleyerek midye çiftliklerinin avantaj ve dezavantajlarından bahsetti. 
 
İkinci sunumu yapan İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Muharrem Balcı, 'Zararlı Alg Artışları ve Deniz Ürünleri Gıda Güvenliği: Yeni Zelanda Modeli Deniz Kabukluları Programı' konulu sunumunu yaptı. Balcı sunumunda deniz kirliliğin zararlı alg artışına neden olduğunu belirtti. Midyelerin denizin temizlenmesinde büyük etkisi olduğunu anlatan Balcı, Yeni Zelanda'da yaptığı araştırmalarda bölge halkının midye çiftlikleri sayesinde hem ekonomik gelir sağladıklarını hem de deniz kirliliğini büyük ölçüde azalltıklarını söyledi. 
 
Son sunumu yapan İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Onur Gönülal, 'Marmara Denizi Akdeniz Midyesi (Kara Midye) Çiftliklerine Genel Bakış' konulu sunumunda, midyenin çok çeşitli türleri olduğunu ve bunların etkilerini, Marmara Denizi'nde bulunan deniz yıldızları, deniz çayırları, istiridyeler ve pinalardan ve bunların önemini anlattı. Gönülal sunumunda, Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi'nden ve yurt dışındaki örneklerden de bahsetti. 
 
Sunumların ardından toplantı, katılımcıların sorularının cevaplandırılması ve katılımcıların çözüm önerileri, sivil toplum temsilcilerinin konuşmalarının ardından genel değerlendirme ile sona erdi. 
 
Oğulcan Bölükbaşı







 
Haberin Videosu:

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız